Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiden op de bevalling, bij 32 weken zwanger zul je dit zo langzamerhand al moeten gaan doen.
Met 32 weken zwangerschap ben je al flink onderweg om bijna je kindje in je armen te kunnen houden. Er gebeurt nog steeds heel veel met jouw kindje en met jou.
voorbereiden op de bevalling
Je kindje is ongeveer 40 centimeter lang en ongeveer 1700 gram. Je kindje krijgt al een stuk minder ruimte in je buik. Dat is voor je kindje niet erg. Het kan voor jou mogelijk minder fijn zijn door de trapjes in je ribben en het drukken tegen de maag met maagzuur tot gevolg. Dat is niet het enige dat er gebeurt in deze week. Het bot van je kindje wordt steeds harder. Alleen het schedeltjes wordt niet hard. Pas na de geboorte gebeurt dat. De platen waaruit het schedeltje bestaat, zullen tijdens de bevalling over elkaar schuiven. Dat maakt de bevalling een stuk makkelijker.
In deze periode bereiden de longetjes van je kindje zich voor op de bevalling. Er komt in de luchtzakken van de longen een vochtige stof vrij die voorkomt dat de longetjes na de bevalling inklappen. Alsof dat nog niet alles is, groeit het haar van je kindje nu ook. Niet alle kindje worden met een bos haar geboren, maar als jouw kindje wel veel haar gaat hebben na de geboorte heeft hij die in deze week van de zwangerschap ook al. Zijn wenkbrauwen en wimpertjes kunnen ook al aanwezig zijn. Daarentegen is het dons op de huid bijna verdwenen.

In deze periode van de zwangerschap zal jouw verloskundige, gynaecoloog of huisarts extra goed letten op je bloeddruk. Als je plots last krijgt van hoofdpijn of gewichtstoename, zou dat een signaal kunnen zijn van pre-eclampsie. Dit is een andere naam voor zwangerschapsvergiftiging en kan ernstige gevolgen hebben voor jou, de zwangerschap én je kindje.
Rond de 32 weken is het goed om na te denken over de bevalling. Als je angst hebt voor de bevalling kan je daar met je verloskundige of gynaecoloog over hebben. Je kan een bevallingsplan maken. Hierin kan je opnemen wie je bij de bevalling wilt hebben. Ook kan je er in beschrijven waar je wilt bevallen zolang er geen medische complicaties zijn. Over andere bijzonderheden kan je nadenken en in het plan opnemen, zoals kleding, muziek of een baarkruk.
Ook al heb je nog geen verlof, als je werkt, dan is het wel van belang je vaak te ontspannen. Laat je eens verwennen bij de kapper of de pedicure.