Indalen

Na 32 weken zwangerschap heeft de foetus ongeveer de helft van zijn uiteindelijke geboortegewicht bereikt.
De baby heeft nu ook steeds minder plaats om te bewegen en zal binnenkort gaan indalen
Na zeven en een halve maand ziet de foetus er nu echt uit een baby.
indalen babyNaarmate de baby meer bijkomt, wordt de huid meer roze en minder doorzichtig.De foetus heeft nu ook nagels aan de vingers en teentjes en een volledig gevormd skelet.Vanaf de 32ste week komt er een stof vrij die de longen beter doet ontwikkelen, wat ook de overlevingskansen van baby’s die vanaf nu geboren worden enorm doet stijgen.

Leuk weetje: onderzoek heeft aangetoond dat een foetus van deze leeftijd ook kan dromen.
Wie weet welke mooie dromen je kindje heeft, helaas kan je baby het je nog niet vertellen en kom je het nooit te weten.

De meeste foetussen hebben zich ,8 weken voor de bevalling, gedraaid met het hoofd naar beneden, dit is dus het indalen. Als dat niet zo is tegen de 36ste week, zal men de baby proberen draaien in het ziekenhuis OF opteren voor een keizersnede omdat een natuurlijke bevalling dan complicaties kan geven.
Vanaf de 32ste week zal de baarmoeder, als oefening op de eigenlijke bevalling,af en toe samentrekken. Dit noemen we Braxton Hicks contracties, beter bekend als oefenwee├źn of ‘harde buiken’. Dit kan wat ongemakkelijk en pijnlijk aanvoelen, maar is absoluut niet schadelijk voor de baby.
Je kan ook meer last krijgen van rugpijn door het gewicht van de baby en de hormonen. Ook eventuele kortademigheid is normaal:de baarmoeder drukt inmiddels tegen het borstbeen. Gelukkig zal het ademhalen weer gemakkelijke gaan als de baby verder is ingedaald. Je begint nu ook een beetje te waggelen. Dit wordt veroorzaakt door de bekkenbeenderen die losser komen te liggen ten opzichte van elkaar. Zo kan het kindje makkelijke door het bekken passeren tijdens de bevalling.32 weken zwanger indalen

Het is aangeraden om tegen deze termijn een geboorteplan klaar te hebben. Daar staat o.a. in wie je bij de bij de bevalling wil hebben en hoe je wil bevallen.
Je kan bij alle vragen terecht bij je gynaecoloog. Vanaf de 32ste week zal je sowieso vaker op consultatie moeten om de vooruitgang van je kindje op te volgen.En zo kan je met een gerust hart genieten van de laatste 8 weekjes van je zwangerschap.