Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Wat is jouw gewicht in week 32?

In week 32 is je lichaam (incl. baby) 10 kilo aangekomen.
Het gewicht van je baby in week 32 is ongeveer 1800 gram.
Let op, dit zijn gemiddelden, jouw eigen toename kan afwijken.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van het gewicht van jouw en baby per week:

32 weken zwanger gewicht

32 weken zwanger gewicht

Wanneer je zwanger bent, is het natuurlijk heel normaal dat je gewicht veranderd. Er ontstaat namelijk nieuw leven in je buik en ook de baby wordt als het goed is steeds zwaarder. Je moet natuurlijk wel opletten of je niet teveel of juist te weinig aankomt. In dit artikel bespreken we wat normaal is om aan te komen en bekijken we wat het extra gewicht veroorzaakt. Maar onthoud één ding: gewichtstoename tijdens je zwangerschap is een gewone zaak. Probeer zeker niet af te vallen tijdens je zwangerschap, dit kan ernstige gevolgen hebben voor je baby.

Gewichtstoename
Veel vrouwen die voor het eerst zwanger zijn schrikken van de plotselinge gewichtstoename. Gelukkig is slechts een kwart van het extra gewicht te wijten aan vet. De rest komt bijvoorbeeld door de baby, de placenta, extra bloed en extra vocht. Dat zijn allemaal aspecten die na de bevalling verdwenen zijn.

Hoeveel kom je aan?
Het is natuurlijk niet exact aan te geven hoeveel je tijdens een zwangerschap aankomt, omdat dat per persoon kan schelen. Sommige vrouwen eten tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld ontzettend veel, waardoor ze meer aankomen. Zelfs als je eetpatroon niet verandert, kun je er echter rekening mee houden dat je ongeveer 12 kilo aankomt tijdens de zwangerschap. Om gezondheidsredenen wordt een minimale gewichtstoename van 9 kilo vastgesteld en als maximum 12 kilo. Ook deze cijfers verschillen overigens per persoon. Hoe minder je weegt, hoe minder je mag aankomen.

Hoe snel mag je aankomen?
Wanneer je de eerste maand van een zwangerschap direct al 10 kilo aankomt, is dat natuurlijk niet gezond. Zowel in het begin als aan het einde van de zwangerschap hoor je namelijk nauwelijks aan te komen. De meeste gewichtstoename vind plaats in het midden van de zwangerschap, na ongeveer twintig weken. Vanaf 12 weken kan er al behoorlijk veel gewichtstoename plaatsvinden, maar vanaf twintig tot dertig weken vindt normaal gesproken de helft van de gewichtstoename plaats. Het is natuurlijk belangrijk om te beseffen dat ook hierbij alles per persoon kan verschillen. Raak dus niet direct in paniek wanneer het anders gaat dan hierboven beschreven.
 

Heb jij je gratis zwanger pakketjes (en nog veel meer extra’s) al opgehaald?
Klik hier voor meer informatie!